Att vara ute i naturen är något som många svenskar uppskattar. Sverige är känt för sina fjäll och sina skogar, allemansrätt och vackra natur. Så det är inte så konstigt att många personer ägnar sig åt denna hobby.

Några olika turer

Att vandra i fjällen

Att ta en tur på fjället är något som står på mångas önskelista vad gäller aktiviteter under semestrar och skollov. Fjällen erbjuder ett rikt nätverk av olika stigar och många platser har fina leder. En bra led har en ansvarig person som ansvarar för att det är lätt att ta sig fram och att inga skyltar har ramlat ned. Vissa leder har stugor eller vindskydd där man kan övernatta helt gratis. Annars kan man förstås ta med eget tält, men tänk på att välja ett tält som passar för underlaget där det är bergigt och kargt, till exempel.

Att vandra längs Sörmlandsleden

En annan populär aktivitet är att vandra längs Sörmlandsleden, som startar i Björkhagen i Stockholm och sedan rör sig genom landskapet ner mot Järna och Eskilstuna. Leden går genom ett vackert landskap som är mycket varierande, genom skogar och längs sjöar och över mindre berg och kullar. Här finns vindskydd längs vägen, men tält eller eget vindskydd är att rekommendera.

Övernatta i skärgården

En annan populär plats att ta med sig sitt tält och stormkök till är skärgården, till exempel skärgården i Stockholm, Norrtälje, Bohuslän och Haparanda. Att ta färjan till en avlägsen liten ö till synes mitt ute i havet är en fantastisk känsla, där du på samma gång får känna dig liten i världen och samtidigt helt fri. Kanske du hellre paddlar med kajak, för att få ännu mer frihetskänsla och tillgång till de minsta och mest svåråtkomliga små öarna. Kom bara ihåg att ta med dig medicinlådan ifall att det skulle hända något, då det kan vara långt tillbaka till civilisationen.