När man är ute och campar måste man alltid vara förberedd på regn. Så länge man är torr och varm, så är det behagligt att vara utomhus. Men om man börjar svettas i skorna och regnet öser ner i de tjocka lagren med kläder, så är det inte lika roligt längre. Har man blivit blöt så kan man torka kläderna vid elden när man slår läger för natten, så det är bra att välja material som torkar snabbt och eventuellt också tål värmen från elden.

Det talas mycket om att frilufts- och träningskläder måste andas bra. Med det menar man att det måste vara ett material som är genomsläppligt för luft och fukt, så att fukten kan föras bort från huden och ut i luften. Det är också bra att huden får tillförsel av luft, så att det blir ett bra klimat som motverkar infektioner och utslag.

Vad det gäller regnkläder så är det ibland svårt att kompromissa med just regntätheten. Regntäthet och luftgenomsläpplighet är två saker som är svåra att förena. Galonkläder, exempelvis, är utmärkta för att hålla bort vatten, men släpper heller inte ut någon fukt vilket kan vara ett problem när man svettas mycket.

Tillverkare världen över har försökt att komma på olika lösningar på detta och utvecklat olika material som kan förena dessa två egenskaper, och det brukar kallas för olika skalmaterial, skaljacka, softshell eller liknande. På dessa kläder man man läsa vilken vattenpelare plagget har, vilket anger hur motståndskraftigt det är mot vatten. En vattenpelare på 8000 eller mer räknas som vattentätt. Är vattenpelaren mindre än så, klarar jackan en viss tid i regnet, men inte en hel dag eller att man exempelvis går ned i vattnet med plagget på. Dessa plagg brukar vanligen kallas vattenresistenta.

Ett alternativ är att behandla material på olika sätt för att göra dem vattentäta. Ett gammalt exempel är att vaxa bomull, det vill säga att gnida in det med bivax.