Hur man förebygger bränder när man campar

När man är ute och campar så är det en självklarhet att göra upp eld när skymningen kommer för att hålla undan mygg och andra djur, värma sig, göra mat och torka kläderna. Med eldningsförbudet som varade i landet under sommaren 2018, var det många som blev intresserade av hur man bäst förebygger bränder i skog och mark. Som friluftsmänniska är det en lika viktig kunskap att kunna göra upp eld som att kunna släcka den. En eld som ligger och pyr är inte bara farligt för skogen och närliggande samhällen, utan också för dig själv när du är ute och campar. En eld blossar lätt upp till en gigantisk skogsbrand, särskilt när det är mycket torr ved och mark. Gnistor kan färdas många meter, särskilt när det blåser.

Man måste ha en grundläggande respekt för eld i naturen, en respekt som vi kanske tror att vi har men som vi slarvar med ibland. Hur många gånger har du exempelvis lämnat en engångsgrill att svalna i parken för att den varit för varm för att slänga och du inte hade tid att vänta? Hur många gånger har du låtit en eld slockna av sig själv, i tron om att det kommer att slockna helt när veden är slut?

För att förebygga brand är det viktigt att välja en lämplig plats. Man ska undvika mossa, torv och jordig skogsmark. Man ska inte heller elda när det blåser mycket, och inte heller på natten. Att ha en spade och en hink vatten i beredskap är en bra förebyggande åtgärd ifall olyckan skulle vara framme och elden sprider sig. Då kan man snabbt slänga på sand, jord och vatten för att släcka elden. När man har eldat klart ska man kontrollera askan och släcka den med vatten. Askan kan sträcka sig långt ner i marken så det gäller att titta efter och att släcka noga.