Klättra – ett sätt att uppleva naturen

Klättring blir allt mer populärt och man kan se att allt fler klättergym öppnar i städerna. Klättring är en äventyrlig och spännande sport, som också är ett väldigt bra sätt att träna hela kroppen på. Man blir varm och svettig och tränar både hjärta och muskler, inte bara i armarna utan också i bål, rygg och ben.

Det som klättring kanske allra mest förknippas med är kanske inte direkt klättring inomhus på färgglada väggar med fantasifulla grepp i allehanda former. Nej, de flesta förknippar nog klättring med naturen, där sporten har sin historia och grund.

Många kanske tycker att det är lite tråkigt att bara vandra, paddla eller på annat sätt ta sig fram i naturen. Man får liksom inte det där adrenalinet eller pirret i magen som gör att man tycker att det känns värt all möda att ta sig dit man ska. För de personerna kan klättring i naturen vara en utmärkt motivation att komma ut, och ett sätt att komma närmare naturen.

När man klättrar så är man väldigt fokuserad på just själva klättringen, placeringen av kroppen, fötterna och händerna. Hjärnan är fullständigt upptagen med att tänka ut var nästa grepp ska hamna och kanske också att hantera rädslan av att befinna sig långt över marken. Men när man har nått sitt mål och klättrat högt upp, då är det en njutning att sitta och titta på utsikten med adrenalinet fortfarande pumpande i kroppen. Då kan man verkligen slappna av och känna att man lever.

Klättring är en teknisk sport, lite som fiske. Alla kan inte nöja sig med att bara gå eller paddla, även om det naturligtvis finns mycket teknik även i dessa aktiviteter. Testa klättring utomhus om du är van vid att klättra och känner för att komma ut i naturen och få lite frisk luft!