Laga mat utomhus

Att laga mat utomhus är något som man har kunnat höra mer om i medierna på senaste tiden. Efter alla möjliga trender inom matlagning, såsom raw-food, grillning, sushi och annat som vi svenskar har roat oss med under de senaste decennierna så kanske vi nu är något nytt på spåren, nämligen att laga mat utomhus.

SM i utomhusmatlagning

SM i utomhusmatlagning hölls för tredje gången i år. Det är en tävling som startade 2016 och anordnades i Skövde. För att kvala till tävlingen så var man tvungen att delta i flera deltävlingar. Finalen hålls i Skövde, under Sweden Outdoor Festival som är en festival med utomhustema. Det som ska tillagas är en trerättersmiddag och den utrustning som man har till hands är spritkök och egna medtagna redskap som måste godkännas innan. Deltagarna får plocka närodlade råvaror ur en korg och själv komponera ihop en meny.

Tips till den som ska laga mat utomhus

Några tips till den som ska laga mat utomhus är att använda mycket örter i maten, för att ge smak åt grytor och annat som är lätt att laga utomhus. Om man tänker grilla kött så är det ett utmärkt val då det är lätt att grilla köttet över en eld, kanske omslutet av ett skyddande paket av folie eller uppträtt på en grillpinne i mindre bitar. Ett annat tips är att försöka planera sin matlagning så att det inte går åt så mycket bränsle, vilket är viktigt när man är ute och campar så att inte bränslet tar slut, vare sig man använder sprit- eller gaskök. Till exempel så kan man korta ned tiden man kokar exempelvis ris och linser genom att blötlägga dem innan, eller koka upp riset eller linserna hastigt och sedan låta dem dra länge under lock utan eld.

Det blir godare utomhus

Ja, det är sant som de säger i ordspråket, maten är godare utomhus.