När vi ger oss utanför dörren och avviker från de vanliga rutinerna på tunnelbana, i staden, på bussar, i bil eller taxi, så blir vi plötsligt plågsamt medvetna om funktionen på våra kläder. Särskilt på höst och vinter när regn, rusk, vindar och kyla säger sitt och man börjar att huttra och krypa ihop för att hålla värmen. “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”, säger ordspråket, och det är precis vad vi tänkte behandla i den här artikeln. Vi kommer beskriva en del olika material som används inom outdoor-världen och deras respektive för- och nackdelar.

Olika funktionsmaterial för utomhusbruk

Softshell

Softshell är ett mjukt skalplagg av syntetiskt material som man kan ha över ett underställ. Det andas väldigt bra och torkar också lätt, men blir blött när det regnar. Det är ett mycket populärt allround-alternativ för dagsturer när det kan tänkas att bli soligt till lite varierat väder.

Goretex

Goretex är ett patenterat material som kan släppa ut svett men stänga ute regn och fukt, vilket gör det till ett väldigt populärt material i skal- och regnjackor och i skor och handskar av olika slag. Goretex är dock inte så bra för miljön då det innehåller giftiga ämnen, och många tillverkare håller på att fasa ut detta material.

Merinoull

Ull som funktionsmaterial har fått ett återupplivande de senaste åren i och med att de idag görs

av skön merinoull som inte sticker eller kliar. Med de bästa egenskaperna från ullen, såsom att det är hygieniskt och värmer även när det är fuktigt, får man en tröja som är lika bekväm som den mjukaste bomullströja men dubbelt så funktionell. Ett underställ av merinoull är att rekommendera, trots att det är en lite större investering, eftersom det är så överlägset skönt och kommer spara dig många frusna timmar och illaluktande underställ.