Det finns en del kläder som är särskilt populära bland vandrare, campare och människor som rör sig i skog och mark. Materialpreferenser kan variera, där vissa gillar naturmaterial tycker andra om syntetiska material och vissa skulle aldrig kunna tänka sig att ha på sig ett par kängor i syntetiskt material, exempelvis. Men vad gäller modeller på plaggen och skorna är det några olika sådana som går igen bland alla de personer som gillar att vara i naturen. Här tar vi upp några av dem.

Anorak

En anorak är en jacka med luva och ofta fickor på magen, som är gjorda i lätta och vindtäta material som syntetiska sådana eller behandlad bomull. Anoraken har ingen dragkedja utan träs över huvudet, vilket gör att man både spar in både på vikt och vindinsläpp som en dragkedja ger. Eftersom anoraken ofta har så få detaljer, så är de också ofta väldigt prisvärda och billiga.

Vandringsstav

En vandringsstav är en sådan sak som vissa vandrare påstår förbättrar deras vandring. Det kanske inte är något man köper i affären, utan som snarare uppkommer under färdens gång under stillsamma kvällar vid brasan. Man kan välja en pinne av bra längd och lagom tjocklek för att handen ska kunna greppa bekvämt, och sedan kan man förfina och tälja handtaget med en täljkniv.

Regnponcho

När man ser att himlen börjar bli mörk och en kylig vind vittnar om annalkande regn, så är det dags att ta fram regnkläderna. Kanske det är regnbyxor och regnjacka som du känner till bäst, men många vandrare föredrar att ha en regnponcho som både tar mindre plats och är lättare att hålla reda på då den bara består av ett stycke. Man kan välja att ha den under eller ovanför ryggsäcken, som då också blir skyddad från regnet. En regnponcho är mer luftig än regnjacka, men kan ge lite sämre skydd längst nere på benen, vilket kan förhindras med att ha regnskydd för benen.