Har du varit på vandring i Sveriges norra delar ännu? Om inte, så kanske det är dags att fundera på det. Om du vill ha en naturupplevelse utöver det vanliga så erbjuder de mer nordliga landskapen en fantastisk upplevelse. Vill du gå och klättra i vackra berg med dramatiska utsikter, eller ta med kikaren och leta efter vilda djur? Kanske gå och filosofera på långa pilgrimsliknande stigar, eller ta med dig hela familjen ut och campa på en barnvänlig destination? Här skriver vi om några resmål som kan vara intressanta. Packa ned tält, kåsor, sovsäckar och liggunderlag och bege er till närmsta tågstation nu, svårare än så är det faktiskt inte! Men en del saker är bra att veta innan.

Några resedestinationer för fjällsugna

Kungsleden

Kungsleden ligger i Lappland och går mellan Abisko och Hemavan. Vandringen är varierad med omväxlande svårighetsgrad och går genom låglänt björkskog och snötäckta miljöer. Det finns stugor med ungefär en mils mellanrum på hela leden. Vanligast är att börja vandringen exempelvis i Abisko, Kvikkjokk eller Hemavan. Leden går genom fyra nationalparker så för den som har ett naturintresse så är denna led utmärkt. Det pågår också renskötsel i området vilket är viktigt att visa hänsyn till.

Abisko

Abisko är ett område där vi finner Sveriges högsta berg – Kebnekaise. Det här är en riktig utmaning för de som är intresserade av klättring, då det finns en del svårare passager som kräver förkunskap och utrusning. En guide är därför att rekommendera när man vandrar i Abisko och Kebnekaise.

Härjedalen

På vintern är Härjedalen ett välkänt turistmål för skidåkare, men på sommaren förvandlas Härjedalen till ett vackert vandringslandskap. Här finns många olika leder att välja på, och stugor att ta en paus i. Härjedalsfjällen är ett bra alternativ för nybörjare eller barnfamiljer, men har också leder med lite högre svårighetsgrad.