Att campa på sommaren är till synes inte lika komplicerat som att campa på vintern, då kölden och blåsten utgör ett reellt hot mot överlevnaden ute i naturen. På sommaren kan man slappna av lite mer vad det gäller utrustning, och det rekommenderas för nybörjaren att börja campa på sommaren istället för på vintern. Här kommer vi med några goda tips och råd vad gäller utrustningen när man campar.

Ryggsäcken

Ryggsäcken är a och o för en behaglig tur, och är nästintill det allra viktigaste av alla punkter som vi tar upp i den här artikeln. Lägg åtminstone 2000 kronor på en bra ryggsäck, så kommer du att ha den under resten av livet. Tänk på att välja en storlek som är anpassad efter din längd på ryggen, och att välja en ryggsäck som inte är för stor. Det kan lätt bli att man packar för mycket, om det är mycket utrymme, och att ryggsäcken bli otymplig och svängig. Packa då hellre sovsäck, kastruller och liggunderlag på utsidan, fastspända med remmar.

Liggunderlaget

På sommaren behöver man inte tänka så mycket på liggunderlagets värmeisoleringsförmåga, utan kan fokusera mer på komfort. Ett klassiskt enkelt liggunderlag väger nästintill ingenting men kan upplevas som lite tunt om man ska övernatta, särskilt om marken är hård. Ett uppblåsbart liggunderlag är inget du kommer ångra att ta med! Kan man lägga ut en tusenlapp för underlaget, så kan man få en lättviktig variant.

Sovsäcken

Som sovsäck kan man i princip ha den billigaste sovsäcksvarianten på sommaren, även om det finns en risk att sovsäcken blir lite kall. Det man då kan göra är att ta med ett litet påslakan som man kan ha i reserv att lägga i sovsäcken. Det extra lagret isolerar lite mer och gör att man kan bibehålla kroppsvärmen inne i sovsäcken även under lite kallare sommarnätter.